петак, 7. март 2014.

7. ОСМЕХ ВИЗАНТИЈЕ



Бата OFF NАТА – у IN наставцима на

URL OTVORENA KNJIGA html  Serbian Café: Diskusije: Knjizevnost  URL OTVORENA  KNJIGA
_nemocnom, kao neostvarena ljubav. da, zaledjena i nemocna, jer duhovnost i ljubav jesu nebeski projekti!

Margarita (33.123.*) – U Istambulu opsesivno trazim Vizantiju. U bedemima, kupolama, palatama, tajnim prolazima. I ovako urusene i zapustene razmicu prostor, zatrepere pulsacijama razarane i pod tepih skrivane civilizacije. Ali sjaj na ulicama i trgovima nije od nje, to je miks trgovacke nametljivosti, pompe svetskog biznisa i svetlosti, uvek i od svetlosti neba i svih mora sveta.
Stefan (*.yubc.net) - McWorld vs. ReVizant. Svet je prekrio Blue Screen sa Guccijevih ogromnih fotosa za reklamne kampanje. Perverzno plav, od lakiranog nebo/mora i bing-bang emocija. Uvod u preoblikovanje nasih zivota.
Margarita (33.123.*) - I tek u Svetoj Sofiji, tom cudu arhitekture i lepote... Kaskade polukupola i lukova umnozavaju privid nebesa a onda se ona zaista razastru:ogromne zlatna kupola spustena iz samog plavetnila. Niz vizantijske mozaike i ikone i crne islamske stitove sa zlatnim zapisima sliva se bozanska svetlost. Istinskoj lepoti ne smeta dvojstvo religija u istom prostoru, ona jeste nadzemaljska osobina.
Ivy (*.sprint.ca) – Justinijan je stvorio ono sto nikom pre njega nije uspelo - spektakl boja koje se razlivaju po mermeru donetom iz Sirije, Egipta, Grcke; po zlatu, srebru, skupocenom lazuru i sedefu slivenim u mozaicima. To je ta 'divine light' – bozanski prozirna vizantijsko-plava koja se konacno sa neba spustila na zemlju! Fenomenalna moc kamena i boje, alhemicarskih metala i svetlosti upletena je u tron u slavu Boga, umetnosti i lepote.
Margarita (33.123.*) - Oko mene isijava svetlost kao odsev zara i lagano se okrecu kupole, bocni prostori i lucna prosirenja. Univerzum je u pokretu i krece se sa mnom; lebdim u metafizickom prostoru, ne izgubljena i odbacena, vec kao ovostrani znak individualnog, ljudska cestica u koju se upisuje bozansko.
Osecam da vise nisam sama. Ne, to nije Bog, sveci ili andjeli, to je nesto zemaljsko, ali puno unutrasnje energije i moci nad stvarnoscu. Nesto sto se ne vidi i ne cuje, nesto sto je iza, unutra, ispod i sto se siri po celom bicu, upisujuci neizbrisiv trag. Emotivni stres i unutrasnji preobrazaj, premestanje atoma i utiskivanje u celije, galvanski udar koji komad gvozdja pretvara u magnet.
Stefan (*.yubc.net) – Dozivela si otkrovenje, rekao bi Sveti Avgustin. Trenutak kada um i ljubav sjedinjuju ljudsko i bozansko...
Margarita (33.123.*) – Zato bljesak i nije bio iznenadjenje. Sve je zatreptalo i zaigralo oko mene, prosvetljeno tom opojnom, bozanski prozracnom vizantijsko plavom. Brujanje i pulsiranje zvukova koji su dolazili, cula sam kao bluz duhovnosti. A onda je sve prekrio tresak i prodorno pistanje, iza okana su proletale plamene gromade, previse materijalne za moj metafizicki dozivljaj. Fizicki svet je demonstrirao moc tvrde realnosti...
Ivy (*.sprint.ca) –  Zaboravila si da je duhovnost opasna i zabranjena. Eto, i na prastari Eros samo sto nije sletela elektronska, mnogoruka sonda, ukrasena reklamama. Sta nam preostaje?
Mika (*.verat.net) – Utopije su nas izdale, ideali su izblamirani. Preostaju nam price iz 2002 noci.
Predrag (212.200.*) – Dok se Zemqa još vrti, dok još svetlosti ima J... Konacno, evo ga! Bicete nagradjene!
Margarita (33.123.*) – Ovde se dogodila neka strasna nesreca. U vazduhu se oseca smrad benzina,  zalebde ljuspice pepela nosene vetrom...
Stefan (*.yubc.net) - Kako nesreca, kad zivimo u najboljem od svih svetova?
Margarita (33.123.*) – Progovorili su veliki bezdani Tame, oni o kojima je jos Leonardo pisao. Iznad Bosfora su se slupala dva aviona, kao nevesti vozaci na trkackoj pisti: americki sa novootvorenog aerodroma u Bondstilu na Kosovu i putnicki iz Frankfurta. Prvi sa oficirima koji se vracaju u Ameriku, frankfurtski na letu za drugi novi svet - za Australiju. U njemu ima i nasih: izbeglice sa Kosova koje su se ukrcale u Beogradu.
Ivy (*.sprint.ca) – Eksplozija je presekla sve komunikacije sa nebom pa se i slika sonde koja slece na Eros "zamrzla" na ekranima. Covekova moc u osvajanju pramaterije pokazuje se nemocnom, kao neostvarena ljubav.
Margarita (33.123.*) – Da, zaledjena i nemocna, jer duhovnost i ljubav jesu nebeski projekti! Kao i ovi stihovi koji se pojavljuju na mom monitoru...
Ivy (*.sprint.ca) – Cujte ovo! Upravo je emitovano javljanje jednog od pilota pre sudara: naglo je skrenuo sa utvrdjene rute jer je naisao na "mrezaste prepreke"!!!
Mika (*.verat.net) – Ivy, Ivy... Takve stvari ne mogu da se dogode!
Ivy (*.sprint.ca) – Ali, upravo su se dogodile!
Mika (*.verat.net) – Ne preteruj, molim te...
Ivy (*.sprint.ca) – Najbolje je da zacutim. Ono sto ja znam, to je nemoguce, a to nemoguce se ipak... Gospode, podari svakom ono što nema J... Hej, hej, hej! Kakve su ovo "cookies" poruke?
Margarita (33.123.*) –  I ja sam to dobila: mudrome daj glavu, plašqivcu kowa bržeg od sene J...
Predrag (212.200.*) – Dar stize, istina u nevreme, ali... Prihvatite ga kao jos jedan zakasneli osmeh.
Ivy (*.sprint.ca) – Kakav osmeh? Kako da razumem taj "cookie" osmeh?
Predrag (212.200.*) - Kao osmeh Vizantije.   
   
Наставиће се…
Миливој Анђелковић


Нема коментара:

Постави коментар